Jak zjistit nebo zkontrolovat, zda je ochranná známka odebrána?

Ochranná známka je symbol, který odlišuje jeden produkt nebo službu od jiného. Každá společnost se snaží vytvořit jedinečnou ochrannou známku, která je rozpoznatelná a spojená s její značkou. 

Pro začátek je důležité pochopit, že ochranná známka je právnická osoba, která může být registrována v konkrétní jurisdikci na základě přihlášky. Registrace ochranné známky dává jejímu majiteli výhradní právo používat PP v určitých třídách zboží a služeb, pro které byla registrována.

Pokud chcete ochrannou známku používat, prvním krokem je kontrola její registrace. K tomu můžete využít různé online služby, jako např UkrPatent na Ukrajině nebo WIPO (World Intellectual Property Organization) k ověření registrace mezinárodních ochranných známek.

Ověřovací služby TM umožňují zjistit, zda je ochranná známka registrována, a pokud ano, ve které třídy zboží a služby. Pokud je ochranná známka již registrována ve třídách, které potřebujete, nebudete ji moci zaregistrovat nebo používat v těchto třídách bez souhlasu vlastníka. 

Pokud je však ochranná známka registrována pouze v některých třídách, pak ji můžete zaregistrovat i v jiných třídách zboží nebo služeb, pokud nemají nic společného s těmi, pro které je ochranná známka registrována.

Pokud ochranná známka registrována není, můžete požádat o její registraci u příslušného orgánu duševního vlastnictví. Zároveň je důležité dbát na to, aby ochranná známka neporušovala práva ostatních vlastníků TM a nebyla dostatečně známá.

Za zmínku také stojí, že používání ochranné známky bez její registrace může být nebezpečné, protože může vést k právním problémům a ztrátě majetku. Proto se doporučuje zaregistrovat svou ochrannou známku u příslušného úřadu pro duševní vlastnictví, abyste zajistili své podnikání a získali právní ochranu.